Qualitat
A L’AUBRAC ens agrada la feina ben feta, la constància i la cura dels detalls.
A més, la raça que criem es en sí una garantia de Qualitat:
La vaca Aubrac destaca per tenir moltes aptituds maternals: facilitat i regularitat de parts, producció lletera, cura del vedell. La procedència dels alts i feréstecs altiplans del sud del massís central francès, en fa un animal molt rústic amb molta adaptabilitat al territori i molta eficiència econòmica pel seu millor grau d’aprofitament dels farratges naturals. També es sinònim de qualitat de carn. El seu moderat format, la seva alta eficiència alimentària i el model de producció 100% natural associat a la raça, donen a la carn unes molt bones qualitats organolèptiques: més alta infiltració de greix i més gust. Per això, alguns l’anomenen l’Angus de proximitat.
Les nostres vaques són totes franceses, nascudes i seleccionades a la conca de L’Aubrac. Les inseminem amb els millors toros de la “station d’évaluation de l’UPRA Aubrac” (www.race-aubrac.com), amb l’objectiu de millorar de manera contínua la genètica dels nostres animals i poder proposar els millors productes als nostres clients.
Finalment i no menys important, Qualitat significa també qualitat de vida i benestar dels nostres animals que disposen d'espai suficient (1 hectàrea per vaca) per poder expressar el seu comportament com ho farien en estat salvatge.
Proximitat
Parlar de Proximitat, és parlar del veïnatge de la raça Aubrac.
El bressol d'aquesta raça està situat al poblet de Laguiole, al cor del parc natural regional de L’Aubrac, al sud del massís central francès. Aquesta regió forma part del Llenguadoc o Occitània, veïna i cosina tant històrica com idiomàtica de Catalunya.
Però sobretot, Proximitat es refereix al model de consum:
A L’AUBRAC ens dirigim a un client o consumidor local per potenciar models de negoci de cadena curta (o Km 0), per ser més coherents amb el territori i tenir el mínim impacte ambiental possible.
Finalment, Proximitat es ser propers. L'AUBRAC és una empresa petita, artesana i per tant el tracte amb el client es directe, personalitzat i amb caliu!
Sostenibilitat
El problema mediambiental no és la vaca en sí, sinó el com.
Considerar de la mateixa manera pastoreig integral i producció bovina intensiva és un error, ja que l'impacte de la segona es òbviament més gran (alimentació basada en cereals de cultiu anual sovint importats, mecanització i reg d'aquests cultius, etc.).
I si la solució al consum responsable de carn bovina fos el sistema de pastura?
En pastoreig integral amb alimentació 100% natural (llet de la mare i pastura dels prats o boscos) els animals formen part de diversos cicles naturals: especialment dels cicles de l'aigua i del carboni. Naturalment emeten gasos, però amb el pasturatge contribueixen també a la fixació de CO2 (per fotosíntesi de la pastura i per enriquiment dels sols en matèria orgànica).
De totes maneres, és important recordar que la producció animal, amb més o menys impacte, és sempre circular (emissió-fixació), per la qual cosa comparar les seves emissions a les de sistemes fòssils lineals que van consumint i esgotant la seva font de carboni és un contrasentit.
Llegir-ne més . . . «L'utopie de l'alimentation durable sans production Animale», 2016, Jean-Louis Peyraud, investigador INRA, president del comité stratégique du Groupement d‘Intérêt Scientifique (GIS) Élevages demain, i d'Animal Task Force a nivell europeu.